
Scenariusz zajęć dostosowany był do wieku dzieci. Najpierw każde dziecko założyło czapeczkę oraz fartuszek, po czym wszyscy wysłuchali krótkiej historii czekolady. Zaraz potem nastąpiła degustacja – dzieci zajadały rozgrzaną czekoladę, a następnie kosztowały jej trzech innych rodzajów. Później każdy otrzymał foremkę i przy pomocy płynnej czekolady wykonywał słodkie narzędzia. Kolejną zabawą było rysowanie czekoladą, którą przedszkolaki mogły dodatkowo udekorować innymi kawałkami czekolady. Był też konkurs z zapachami oraz różne zagadki.
Na zakończenie zajęć każdy przedszkolak otrzymał dyplom mistrza czekolady oraz dostał kartonik, do którego mógł schować swoje skarby.
Celem warsztatów było rozbudzanie dziecięcych zainteresowań i ciekawości poznawczej oraz dostarczanie wielu przeżyć i radości.
Naszym dzieciom warsztaty spodobały się tak bardzo, że mieli ochotę skorzystać z nich jeszcze raz




